Topgod torvedag


20. juni 2017

Torvedag Langagergaard


Planter og blomster er sprunget ud i et virvar af farver. Sommerfuglene svæver lydløst rundt, og der er en konstant summen fra humlebierne omkring plejecenteret. En duft af grillmad breder sig langsomt i haven. Alle tegn på at det endelig er blevet sommer i Danmark – som også er ensbetydende med, at Langagergård Plejecenter i Karlslunde afholder deres årlige traditionsrige torvedag.

Flere hundrede mennesker kom forbi Langagergård Plejecenter og nød det gode vejr i lørdags for at have en hyggelig dag sammen med familien. Torvedagen på plejecenteret, som Forenede Care driver i Karlslunde, er et arrangement som mange i lokalområdet ser frem til, så snart sommeren kommer. Det var tydeligt, at både medarbejdere, beboere, pårørende og generelt lokalmiljøet i og omkring Karlslunde havde glædet sig. Og når man går hen ad den røde løber ved indgangen til plejecentret og bliver mødt af både miniatureheste, duften af popcorn og en vibrerende stemning, forstår man udmærket godt hvorfor. 

”Torvedagen er en helt fantastisk tradition, som personalet har fået skabt sammen med beboerne, de mange engagerede frivillige og de lokale næringsdrivende. Vi holder gennem året mange åbne arrangementer på plejecenteret, men torvedagen er helt særlig. Det er nemlig et arrangement, der både udspiller sig inde i og uden for plejecenteret, hvor alle generationer kan hygge sammen over flere timer. Det er simpelthen en topgod dag for alle,” vurderer plejecenterchef Louise Wesselhoff. 


Malerier, kasketter og amerikansk lotteri

Selvom arrangementet dårligt nok er gået i gang, er der en summende stemning indenfor. Et par unge drenge løber op mod caféen for at snolde, mens en ældre beboer i kørestol får hjælp til at prøve et par nye sko i loppemarkedet. Man kan også købe malerier, kasketter, stel og andre fine ting og sager, som er doneret af blandt andre beboere på plejecenteret, og alle pengene går ubeskåret til arrangementer som ture til havnen for at få en is og andre gode oplevelser. 

Ud over loppemarkedet og caféen som sælger kage, popcorn, kolde drikkevarer og andet, har blandt andre også en blomsterhandler og et amerikansk lotteri fundet vej til torvedagen. 
På det amerikanske lotteri, kan man købe lodder med chance for at vinde en masse fine præmier, som er sponseret af nærmiljøet. Kildebrønde Frugtplantager har doneret 40 kilo kartofler, MENY i Karlslunde, som er nabo til Langagergård, har doneret tre skønne kurve med alt muligt spændende. Fortet Café og Restaurant, som ligger nede ved stranden, har doneret gavekort og det samme har Bakeshop gjort. Derudover har Hundige og Ishøj Apotek doneret forskellige ansigtscremer og andet godt. 


Ballonhunde og hoppe-tagfat
I hoppebogen udenfor leger børnene ”hoppe-tagfat” i en blanding af hvin og latter, mens forældrene sidder og kigger på, nærmest som om de selv har lyst til at smide skoene og hoppe med ind i legen. Ved siden af står Kecia, en yngre kvinde, og laver ballondyr til børnene - alt fra ballonhunde til ballonhatte. En hund, som er ganske ægte og ikke lavet af balloner, sidder under et bord, hvor to beboere spiser en pølse i håb om at der falder lidt ned på jorden. En lille bod i solen, som centerchef Louise Wesselhoff styrer, sælger rideture på heste, øreringe og sommerens helt store ungdomsdille ”Fidget Spinners”. 

Det gode vejr byder også op til en omgang petanque på den nyanlagte petanquebane.
”Så står den vist 2-0,” siger en ældre petanque-spiller smilende til sin kammerat. 
Ved siden af petanquebanen sidder en beboer på bænken og samler mod, inden hun aer miniaturehesten Diego, og da hun kører hånden over den bløde pels, som er blevet varmet op af solen, breder der sig et stort smil på hendes læber. 
Et par drenge på omkring 10 år løber rundt og snuser til alle de forskellige aktiviteter og ender hos ansigtsmaleren. Da den ene har fået malet ansigtet som en tiger, og den anden bliver spurgt om, hvad han vil være, peger han med det samme på vennen og svarer: 
”Jeg vil også være en tiger”.

Man kan jo ikke gøre for, at man har charme
Livemusik og underholdning breder sig også ud over plejecenteret i form af sangerne og skuespillerne André og Arne Lundemann samt kapelmester og pianist Allan Steen. Da Arne begynder at synge et par melodier fra ”Sommer i Tyrol”, spredes der en stemning ud over det sædvanlige, og stort set alle de ældre synger med på ”Man kan jo ikke gøre for, at man har charme...” og der bliver klukket lidt rundt omkring, som om de drømmer sig tilbage til blandt andet 1960’erne, hvor Ove Sprogøe og Dirch Passer underholdte de danske hjem.


Gå tilbage